28. mai 2009

Benjamin Netanyahu, du lyver!

Bildet er av bosetningen Har Homa, på norsk "Murfjellet". Bildet er tatt tidligere i år da jeg besøkte Palestina. Israelske myndigheter vedtok byggingen i 1997 og målet er at den skal gi plass til 25.000 nye bosettere. Med dette monumentet av en bosetning, er ringen sluttet. Øst-Jerusalem er omkranset av ulovlige bosetninger og isolerer det som skulle være den palestinske delen av Jerusalem fra Vestbredden. Over 200.000 bosettere har lagt sine klamme hender rundt Øst-Jerusalem.

Jeg har vært i Bethlehem mange ganger de siste årene, og hver gang blir jeg like provosert av Har Homa. Bosetningen er enorm og ligger som en festning over den palestinske byen. Om kvelden er det mørkt i Bethlehem by, men bosetningen er flombelyst. Og hver gang jeg har vært der, ser man heisekranene, som er et bevis på at det fortsatt bygges ivrig. Men det verste er at det knapt bor mennesker i denne bosetningen. Derfor blir jeg så sint, når Israels statsminister snakker om naturlig vekst og nekter å stanse nybyggingen av bosetninger.

For det er ikke snakk om en naturlig vekst. I 1993 var det 100.500 bosettere på Vestbredden, i dag er det over 400.000. En firedobling på 16 år er langt ifra naturlig vekst. Og Har Homa er bare et av mange eksempler på den unaturlige veksten. Israel bygger enorme bosetninger, men mangler mennesker som vil bo i de store festningene. Løsningen er subsidier, særlig i bosetningen i og utenfor Jerusalem. Rentefrie lån, skattelettelser og en bil med på kjøpet når du kjøper hus, er noen av eksemplene.

Det er åpenbart at dette er dyrt for Israel, men de hemmeligholder tallene over hvor mye de bruker på bosetningene. Peace Now og Ha'artez anslår at staten bruker over en milliard norske kroner i året på de sivile bosetningene. I tillegg kommer utgifter til de 10.000 soldatene som befinner seg i de okkuperte områdene, som dreier seg om over 6 milliarder kroner i året.

Benjamin Netanyahu, ikke kom her og snakk om naturlig vekst. Det er direkte løgn! Sannheten er at staten Israel alltid har lagt til rette for flere bosetninger, og langt flere enn det som kvalifiserer til naturlig vekst. Og når ikke engang USAs president når igjennom, er det lite å håpe på. Jeg tror det eneste som kan sette en stopper for settlerprosjektet, er at det blir for dyrt. Israel var en gang et sosialistisk fyrtårn, men er nå blitt et av de landene hvor forskjellene øker mest. Forhåpentligvis innser folket i Israel at bosetningene koster de mye, ikke bare i penger, men også tapet av en varig fred!

19 kommentarer:

  1. Anonym2:43 a.m.

    Forsåvidt korrekt det du skriver. Men du må huske på at det er dine "partikamerater" i Arbeiderpartiet i Israel som har startet dette. Og utbyggingen har aldri hatt noe forskjell om det var Likud/Kadima eller Arbeiderpartiet ved makten.

    SvarSlett
  2. Anonym2:51 a.m.

    For det første,"kamerat Håheim", så bør du studere historien litt lenger enn din egen korte levetid, før du er så bastant i dine meninger om situasjonen i Israel i dag! Og for det andre så blir det aldri noen varig fred i Midt-Østen, så lenge det finnes jøder eller arabere. Det burde både du og alle andre snart innse. Tenk over en ting: Jødene ønsker ikke å utslette araberne, men det er araberne som ønsker å utslette jødene! Ser du noen forskjell? Skaff deg litt mere historisk kunnskap ( bibelhistorisk også, for der har du nemlig en del av svarene.)
    Hilsen "håde"

    SvarSlett
  3. Anonym3:05 a.m.

    ^^ er du helt jøde du da el? iran hjalp jødene for mange år siden og idag vil dem utrydde jødene det er jo en grunn alle vil gå mot jødene pga dem styrer verden idag med usa ved sin side! og den verden dem ser for seg er ikke blomster og fred!. Kontroll, dominasjon, gleder meg til og se akkurat en som deg håde blir tvunget til og gå med en databrikke i kroppen din, hvor blir det av livets verdier alt er bare propganda vi får smelt i tryne av vår egen stat til og med! Fuck stolten berg, fuck siv jense, fuck obama, fuck geroge bush!! for vær million av oss mennsker finnes det 1 makt syk hore som vil ta over verden! les litt om bilderbeger før du begynner og rakke ned på araberne dem er fucka dem og men bedere enn det israel vil vi skal være

    SvarSlett
  4. Anonym3:21 a.m.

    "I 1993 var det 100.500 bosettere på Vestbredden, i dag er det over 400.000. En firedobling på 16 år er langt ifra naturlig vekst."

    - Jeg forstår ikke helt hva du mener her,
    er det ikke naturlig at mennesker ønsker å bo et sted?
    Jeg kan ikke forstå at du linker en gitt prosentrate til noe som er 'unormalt',
    og at dette skulle plutselig være et argument imot?

    - Skattelettelser er bare fett; man setter igang en prosess om å få folk
    til et gitt sted, og over tid så kan det jo være mulig å leve der nede -
    vestlig, fredlig og sekulært.

    SvarSlett
  5. Anonym3:38 a.m.

    Dere Pro Israel tilhengere, har noen av de mest usaklige og ignorante måter å bedrive propaganda på.

    Hvis det er de religiøse skrifter som holder dere gående, så må jeg beklage og si at dere er utdatert og vil gå ubemerket ned i jorden den dag dere dør.

    Til alle dere som mener det er en "naturlig bosetningsekspansjon" så må jeg bare le og si at ingen jødisk-israelsk ekspansjon er naturlig når det foregår på okkupert land. "Bosetning, settlement" Dette er ord som tilhører kolonitiden og dens like.

    Den Israelsk stat har mistet all troverdighet og uansett hvor mange av dere høyre sionister og Israel elskere som debatterer med meg, så vit at det er flere av oss oppegående, som ikke velger å diskutere med dere pga deres ensidighet og hjernevaskede tro. En religion som angriper oss som vil ha fred og rettferdighet..den religionen kan forkastes. Jeg fornekter ikke holocaust og all den Djevelskapen som har blitt gjort mot jødene. Jeg har sympati for jødene i alle filmer og biografier jeg har lest/sett, men jeg begynnerå miste interessen for jøder og har forstått at jøder ikke står for fred og rettferdighet.

    Tenk på deres populisme i det offentlige rom når dere velger å rakke ned på folk som kommer med saklige innlegg slik som f.eks "kamerat Håheim", uansett om han er "rød", sosialist, arbeiderklasse mann eller fredselsker.


    sammfunnsgeografen

    Men jeg er i dag et unntak.

    SvarSlett
  6. Anonym 1: Jeg er smertelig klar over det! Israelsk politikk er og forblir noe helt for seg selv. Men det finnes noen små, hyggelige partier som er mot ulovlige bosetninger, jeg heier på de!

    Anonym 2: Jeg har faktisk satt meg inn i historien, men har nok ikke lest så mye i Bibelen. Poenget her er at Israel bryter Genevekonvensjonen, du trenger ikke lese Bibelen for å skjønne det.

    Irrelevant: der var du igjen gitt! Påstår du at bosetterne på vestbredden lever vestlig, fredlig og sekulært? I så fall bør du besøke bosetterne i hebron, de er ingen av delene.. Poenget her er jo at Israel sier det er naturlig vekst, men samtidig så bygger de gigantiske bosetninger og betaler folk for å bo der. Det er ikke naturlig vekst!

    Samfunnsgeografen: jeg er glad det finnes slike mennesker som deg! Og takk for oppfordringen om saklig debatt:)

    SvarSlett
  7. Anonym5:38 a.m.

    Dette er nok bare toppen kaka. Israel har nok mye mere grums som ikke har kommet fram i dagens lys. Det verste er at verdenssamfunnet lar dette skje. Uttallelsene til Netanyahu er nok bare taktikkeri. Tross alt så er jo jødenes endelige mål å ha verdensmakt noe dem allerede har ved USA som alliert.

    SvarSlett
  8. Anonym7:46 a.m.

    "Bildet er tatt tidligere i år da jeg besøkte Palestina."
    Hvilket Palestina? Du snakker som om det fins en selvstendig nasjon med navn Palestina.
    Kommer neppe til å gjøre det heller. Palestinerene hevder at hele Israel inklusive territoriene er okkupert og skal frigjøres. Vis Palestinerene erklerer selvstyreområdene som selvstendig så gir de samtidig avkall på kravet på Israel. Og hva skal palestinerene leve av vis de blir selvstendig?

    SvarSlett
  9. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  10. Jeg snakker om Vestbredden og Gaza - også kalt de okkuperte områdene, de palestinske territoriene eller bare Palestina. Kjært barn har mange navn.

    Hvilke palestinere er det du snakker om? Tror neppe du har oversikt over hva alle palestinere mener.. PLO har anerkjent Israels rett til å eksistere, det er PLO som forhandler på vegne av palestinerne.

    Hamas har riktignok ikke anerkjent Israels rett til å eksistere, og det er selvfølgelig et problem. Men selv om det finnes mange politikere i Israel som fremdeles vil ha Eretz-Israel, så beskylder ikke jeg alle israelere for å ville okkupere Jordan. Fint om du holder deg litt til fakta.

    SvarSlett
  11. Jøran Ødegaard9:39 a.m.

    Hei! Du skriver at en foredobling på 14 år ikke kan være naturlig tilvekst. Kjenner du til statistikken for naturlig tilvekst som etablerte den palestinske befolkningen på vestbredden for omkring 100 år siden?

    SvarSlett
  12. Jøran igjen9:50 a.m.

    Det skal være "firedobling på 16 år" ikke foredobling på 14 år". Beklager det.

    SvarSlett
  13. Jeg holder meg til fakta.
    Har ikke nevnt Jordan.
    Hadde palestinerene vært interesert i egen stat så hadde den snart feiret sin ti årsdag.

    SvarSlett
  14. Hei Jøran!
    Det er jo ikke noe poeng å sammenligne veksten i den palestinske befolkningenen med settlerne. Poenget er jo at settlerne er der ulovlig.

    Det er helt tydelig at det ikke er naturlig tilvekst som er årsaken til byggingen av nye bosetninger. I bosetninger rundt Jerusalem bor det eksempelvis mange fattige immigranter fra Øst-Europa. De blir subsidiert av staten, slik at det lønner seg for dem å bo der. Jeg skal selvfølgelig ikke nekte disse å bosette seg i Israel, men det er ikke naturlig tilvekst å subsidiere nyankommede til å bo i ulovlige bosetninger!

    Anonym: jeg forsøkte å sammenligne din rare påstand om at palestinere ikke anerkjenner Israel, med å si at det ville være like dumt av meg å påstå at alle israelere ville okkupere Jordan fordi de tror på Eretz-Israel. Begge påstandene er like idiotiske.
    Men det forsto du åpentbart ikke..

    SvarSlett
  15. Anonym2:16 p.m.

    Eretz-Israel er ikke så stort, det er snakk om det som var lovt, untatt TransJordan.
    Eretz-Israel vil ha hadd bedre plass til sine innbyggere. Går et stykke inn på Østbredden.

    Jeg har ikke sakt palestinere ikke anerkjenner Israel.

    Her kan du se Eretz-Israel, Israel før 1948:

    http://flash.vg.no/grafikk/2009/gaza/gaza_bakkeinvasjon.html

    SvarSlett
  16. Anonym3:03 p.m.

    Kanskje du skulle konsetrere deg mere om hvorfor palestinerne saboterer alle forsøk på egen statsdannelse enn å kritisere israel.

    SvarSlett
  17. Hørt om stråmenn?

    SvarSlett
  18. Jøran Ødegaard2:02 p.m.

    Hei, Stine Renate! Du har selvsagt rett i at poenget er at "settlerne" er på vestbredden ulovlig i forhold til en bestemt regel. Et annet poeng er at araberne som i dag utgjør en stor del av palestinerne mener om seg selv at de ikke innvandret til området for 100 år siden, men var der i mange hundre år for det. Men utfordringen deres er den samme økningen i antall som du nå beskriver settlerne har. Forskere er selvsagt klar over at det ikke var naturlig vekst den gangen heller. Men politisk er det vanskelig å innrømme for folk som holder med palestinerne. For innrømmer de dette er det opplagt for alle at araberne i likhet med jødene og mange andre folkegrupper kom til området omtrent på samme tid. Det skaper problemer for hele tenkningen om "palestinsk landområde" eller arabisk for den saks skyld som noen mener skal være langt mer "riktig" en jødisk landområde. Framfor å holde konsentrasjonen om slike ting burde folk med sterkt interesse for fred i midtøsten etter min mening arbeidet for stabilitet i området. Det kan en oppnå ved å støtte de kreftene som arbeider for en tostatsløsning basert på fredlig sameksistens der både palestinere og jøder kan leve og bo både i Israel og i den nye palesitnske staten. For én ting bør være klart for alle; skal jødene jages ut av vestbredden må en forvente og forstå at jødene vil jage palestinerne ut av Israel.

    SvarSlett
  19. Det er en vesentlig forskjell på veksten i antall bosettere på okkupert område, og økningen av antall palestinere i palestinske områder.

    Jeg er enig med deg når det gjelder arbeidet for stabilitet. Derfor jobber også AUF sammen med våre søsterorganisasjoner, både på palestinsk side og på israelsk side. Vi deler troen på en tostatsløsninger og at konflikten må løses på en fredelig og demokratisk måte. Og samtidig er vi alle enige om at bosetningene er et stort hinder for en løsning på konflikten. Slik USA med Obama i spissen også har innsett!

    SvarSlett