8. mai 2009

Høyre sitt sanne ansikt

Oslo Høyre vil at de som stryker på ungdomsskolen ikke skal ha rett til videregående opplæring. Kanskje ikke så rart, Høyre stemte også imot retten til videregående utdanning når det ble vedtatt i 1994. Nestleder, Nikolai Astrup, sier til NRK at han tror forslaget vil få skoleelevene til å skjerpe seg. I VG følger han opp med at det gå ett år om igjen kan være den beste løsningen for de svakeste elevene.

Oslo Høyre viser sitt sanne ansikt. I høyresamfunnet skal det være lov å lykkes, men det er ditt eget ansvar. Og henger du ikke med i svingene, så får du greie deg selv. Og blir du arbeidsledig (sjansen er jo stor når du ikke har utdanning), så har du nok et ansvar for det selv også, Høyre kuttet nemlig også i arbeidsledighetstrygden da de satt i regjering.

Jeg tror ikke løsningen på frafallsproblemet er å nekte folk å gå på videregående. Innskrenking av rettigheter vil ikke føre til at flere fullfører. I motsetning til Høyre så vil ikke jeg legge all skylden på elevene. Her må skolen, lærere og politikere også ta et ansvar. Skoleleie elever skal ikke plasseres på sommerskole med beskjed om at hvis du ikke skjerper deg, så må du gå et år om igjen. Nettopp fordi vi vet at årsakene til frafall er mange. Ikke alle har det samme utgangspunktet, ikke alle har noen til å hjelpe seg med leksene når de kommer hjem og mange får ikke den hjelpen og tilpasningen som de trenger. Løsningen er heller mer praksis inn i skolen, flere og bedre lærere, tidlig innsats, leksehjelp og mer tilrettelegging.

Oslo Høyre skal ha ros for en ting, nemlig at de setter en viktig sak på dagsorden. Fordi vi vet at frafallet reproduserer sosiale forskjeller og vi vet at blant de som ikke fullfører mangedobles sjansen for å bli arbeidsledig. Men det er bare så synd at de bommer totalt og nok en gang skriver ut feil medisin..

Arbeiderpartiet vil at alle skal med, også i skolen! Det er ikke nok at de noen eller de fleste fullfører videregående utdanning. Men i motsetning til Høyre så mener jeg at politikerne også har et ansvar for at alle er med i skolen.

6 kommentarer:

  1. Hvorfor er det slik at alle skal ha rett til videregående utdanning? Og har Norge blitt en bedre kunnskapsnasjon etter å innføre denne retten?

    Er det slik at en elev som ikke har gjort noe for å fortjene en toer på ungdomsskolen skal få komme inn på en videregående skole før en som har lest seg til femmere, bare fordi geografien avgjør? Dette har ikke noe med sosial bakgrunn å gjøre.

    Mer av det samme, som er den falske gjennomgangsmelodien til venstresiden, fungerer ikke. Norge skal leve på kunnskap, men får sosialistene fortsette å styre skolen må denne kunnskapen hentes utenfra.

    Du har et poeng når du skriver at elevene ikke har all skyld. Hva med å få regjeringen med på at elever kan få evaluere lærere, innføre konkurranse blant skolene for å øke kvaliteten ved å ha fritt skolevalg og få regjeringen til å fokusere på hovedmålsundervisningen? Ja, grep kan gjøres på andre områder også, men Høyre har et poeng og denne enkeltsaken er en av mange grunner til at alternativet er så mye bedre enn det bestående i norsk skolepolitikk.

    SvarSlett
  2. Forskning viser faktisk at frafall henger sammen med sosial bakgrunn, selvfølgelig er det også andre faktorer, men bakgrunn har mye å si. Skolen er i dag med på å reprodusere sosiale forskjeller, det er et alvorlig problem.

    Jeg tror fritt skolevalg og økt konkurranse mellom skolene vil skape enda større forskjeller. Fordi de med best karakterer vil søke seg til de "beste" skolene og etterhvert vil man kunne få A- og B-skoler. Jeg tror ikke det vil hjelpe på frafallsstatistikken.

    Istedenfor tror jeg man må vurdere å kutte ut en del teori på yrkesfagene, ta i bruk mer kompetanse på lavere nivå og skaffe flere læringeplasser. Men det viktigste er å sørge for flere og bedre lærere i skolen. Det er denne regjeringen i gang med nå.

    SvarSlett
  3. Anonym3:35 a.m.

    Eneste løsningen er:

    1) Gi all makt over studier til mor og far
    2) Slutt å stjel penger iform av skatter/avgifter og regulering av adferd.
    3) Konklusjonen er full privatisering.

    Det blir så bra, atte. :--)

    SvarSlett
  4. Høres ut som en drømmeverden! Og ja, det var ironisk:)

    SvarSlett
  5. Anonym2:21 p.m.

    FRP - et parti for folk flest!

    Derfor skal de bare drite i de som ikke klarer seg, uavhenig av grunn og heller la de med foreldre med feit lommebok få rett til det beste?

    Jeg syns virkelig synd på dere FRP'ere, jeg er veldig glad for at jeg ikke er en slik egoistisk fremmedfryktig person

    Roald

    SvarSlett
  6. Sosialistenes oppskrift har tradisjonellt vært : Virker det ikke så må vi ha mer av det til det virker.

    Fler og fler elever dropper ut av vg. skole.
    Grunnen er at de finner det lite meningsfullt, de gidder ikke, føler at de ikke strekker til og finner annet som er bedre for dem.

    Dette representerer plasser og klasser som er dyre. Penger som kunne gått til kvalitet i stedet for kvantitet.

    Derfor må vi ha mer kvantitet. hehe

    SvarSlett