16. mars 2009

Politisk kortslutning fra FrP


FrP synes det er for lang telefonkø hos Lånekassa og har lansert sin løsning på problemet, nemlig å privatisere Lånekassa og slippe markedet til. Maken til politisk kortslutning skal du lete lenge etter, men det er ikke akkurat en overraskende løsning som kommer fra FrP. De har nemlig en løsning på de aller fleste utfordringer: mer marked, privatisering og konkurranseutsetting.

Jeg kan være enig i at det er en utfordring med lange telefonkøer hos Lånekassen, og har selv irritert meg over venting et par ganger. Det må vi gjøre noe med, men løsningen er ikke å legge ned Lånekassa. Jeg mener det er en mye større utfordring at studenter fremdeles lever 2000 kroner under SIFOs minimumsberegning per måned. Arbeiderpartiet har i regjering sørget for økt stipend og lån ved å prisjustere hvert eneste år. Det eneste Bondevik II-regjeringen sørget for var å halvere studentrabatten og rasere reisestipendet.

Hanne Maren Blåfjelldal, FrPs andrekandidat i Oppland, deltok på I Kveld på NRK forrige uke med budskapet om at alt ville bli så mye bedre hvis man bare tillot konkurranse. Jeg mener det er naivt å tro at kommersielle aktører kan løse utfordringene i Lånekassen og jeg frykter studenttilværelsen hvis FrP kommer til makten. Ved å legge ned Lånekassen får studentene en mer usikker hverdag, det vil bli mer byråkrati og de gode ordningene vi har i dag kan bli satt på prøve.

Det var Einar Gerhardsen og Arbeiderpartiet som opprettet Lånekassa i 1947 fordi man hadde ambisjoner om at alle skulle få mulighet til å studere. Ved å gi flere tilgang på kunnskap utjevner vi sosiale forskjeller, det har vært en av Arbeiderpartiets viktigste oppgaver. Men vi er ikke fornøye, Oppland Arbeiderparti vil utvide studiestøtten til å gjelde 11 måneder. På den måten hever vi den samlede studiestøtten og sørger samtidig for at også studenter skal få mulighet til å ha ferie. Det er slik vi gjør studenthverdagen bedre, ikke ved å la markedet overta ansvaret for studentvelferden!

3 kommentarer:

  1. Anonym8:53 a.m.

    Hvor tar du denne kritikken fra? Har det blitt sagt noe som ikke indikerer at bankene skal formidle lån på samme måten som lånekassen gjør i dag?

    Ser ut som en parallell til "post i butikk" for meg. Kan ikke si at jeg har noe i mot det.

    SvarSlett
  2. Hvordan får du det til å bli ØKT byråkrati om bankene overtar lånekassens tilbud til studentene!?

    SvarSlett
  3. Jøran, det er ikke jeg som har funnet på det. I 2003 ble det skrevet en stortingsmelding om Lånekassen, og konklusjonen etter utredning var at det å privatisere Lånekassen ville være både dyrt, inneffektivt og hadde stor risiko for velferdsordningene som i dag eksisterer. Etter dette trakk Høyre selv sitt forslag om privatisering av Lånekassen.

    Men ikke overraskene at FrP ikke fikk med seg det...

    SvarSlett