22. mars 2009

Noen må stille opp for Tibet

10. mars var det 50 år siden det tibetanske frihetsoppgjøret som kostet 80.000 tibetanere livet. Siden den gang har tibetanerne opplevd okkupasjonens jernhånd. Dalai Lama sier til CNN at "China makes life hell on earth for Tibetans".

Kina bosetter bevisst det okkuperte området, dumper radioaktivt avfall og stjeler naturressurser. Til tross for store menneskelige lidelser, er oppmerksomheten om Tibet-spørsmålet liten. Mange hadde håp om at OL i Kina skulle føre til endringer, jeg var ikke en av de. Okkupasjonen fortsetter og verdenssamfunnet er stille som i graven.

Riktignok melder VG om at Obama har fortalt Kinas utenriksminister Yang Jiechi at han har forventninger om at dialogen skal gjøre fremskritt. Den norske menneskerettighetsdialogen med Kina har mye av det samme preget: mye dialog, men lite konkrete resultater.

Til tross for dette insisterer Dalai Lama fremdeles på den gyldne middelvei og ikke-vold. Men tibetanernes ikke-vold blir møtt med brutal vold fra kinesiske myndigheter. Derfor er tibetanernes standhaftiget imponerende og beundringsverdig. Men det stiller også krav til verdenssamfunnet om at de må stille opp, stille krav og presse Kina. For jeg er redd det er grenser for hva et folk kan gå gjennom før de gir ikke opp ikke-voldslinja, og den yngre generasjonen i Tibet er utålmodige nå!

2 kommentarer:

  1. Artig, jeg har også skrevet om Lama i dag, men dog at han er nektet adgang til Sør-Afrika. Når alle andre blogger måtte min gjennoppstod, men vi får se hvor lenge det varer. Artig at du fikk det med deg :)

    SvarSlett
  2. Blogging er tilbake på moten, så det er bare å henge med:)

    SvarSlett