30. desember 2008

Nyttårsfeiringen er avlyst

I dag var dagen for å utforske gamlebyen, stedet for utallige historiske hendelser, shoppingmuligheter og flotte bygninger. Men det som skjer på Gaza la en demper på stemningen. I tre dager har palestinerne holdt stengt som en protest på israels massakre, men i dag var de fleste butikkene åpne. Vi ble invitert inn av en palestiner som bød oss på arabisk kaffe og en prat. Han var frustrert og sint, og sa blant annet at hvis palestinerne ikke hadde fred og israelerne ikke hadde fred, så var det ingen som kom til å få fred. Etter en lang prat og noen gaver til venner hjemme gikk vi videre i retning Haram Ash-Sharif. Her ble de obligatoriske turistbildene knipset før Tonje fikk behov for et dobesøk. Dette er selvfølgelig ikke verdt å fortelle hele verden, men at vi fikk personlig følge av to israelske politimenn hele veien til do var noget spesielt...

Ettermiddag ble tilbrakt med en venninne i Øst-Jerusalem. Hun kunne fortelle at hennes venninne ble hentet i sitt eget hjem for en måneds tid siden og fengslet. Hun vet enda ikke hva hun er beskyldt for å ha gjort.. Det skal visstnok være svært uvanlig at unge jenter blir hentet i sitt eget hjem, men israelerne kjenner ingen grenser!

I går fikk vi tips fra noen andre nordmenn om demonstrasjon rett siden av hostellet vårt. Vi ble enige om å gå ned for å se, men det var omtrent like mye israelsk politi som demonstranter, og vi ble nektet å gå ned til demonstrasjonen. Muligens like greit for vår del, vi har ikke noe mål om å bli arrestert med det første. Men det er et bevis på at den demokratiske staten Israel nekter palestinerne ytringsfrihet. I dag har det vært rolig, men lærere streiker i sympati med Gazas befolkning og all feiring i morra er avlyst. Det er ingenting og feire her nå, og i morgen kveld blir nok en rolig kveld for oss. Våre tanker går til palestinerne på Gaza!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar