13. november 2009

Straff som virker

Beklager en laber bloggoppdatering, men livet på Stortinget er hektisk. Særlig når du er helt ny, ukjent i gangene og med systemet. Og til tross for at hverdagen kan være noe forvirrende, så trives jeg utrolig godt med livet på Løvebakken.

Jeg har havnet i Justiskomiteen, og det er ingen hemmelighet at læringskurven er bratt. For justisfeltet er omfattende og spennende. Jeg er en av de mange som har vært imponert over justissatningen. Her er det bare å vise til Arne Johannessen sin uttalelse:
"Han har levert mer i denne perioden enn jeg har opplevd at noe annen justisminister har gjort. Rekordopptak på Politihøgskolen, en DNA-reform som det også fulgte penger med, utstyr, nye våpen og ikke minst nye fengselsplasser som nesten har fjernet soningskøen. Også nødnettet fikk penger først når Storberget kom."


Denne regjeringen har fjernet soningskøene, nå skal vi fjerne køene ut av fengselet. For et av de viktigste tiltakene for et tryggere samfunn er nemlig å hindre at domfelte havner tilbake i fengselet igjen. Derfor innfører regjeringen nå tilbakeføringsgarantien for å lette overgangen fra fengsel tilbake til samfunnet. I 2010 skal 25 nye stillinger på plass for å følge opp de løslatte bedre enn i dag.

Mange av de innsatte i norske fengsler har sammensatte problemer, og vi må derfor sette igang flere tiltak. Vi veit at rus i fengslene er en stor utfordring, godt over halvparten av de innsatte har et rusproblem. Skal disse menneskene få en bedre mulighet til å takle livet utenfor murene, er det helt nødvendig at de får hjelp mot avhengigheten. Derfor etablerer regjeringen nye rusmestringsenheter ved Halden og Hustad fengsel. I 2010 vil det være 11 rusmestringsenheter i Norge, mot bare to i 2006.

Fire av ti innsatte har ikke fullført videregående opplæring, og svært få har høyere utdanning. Det er blitt gjennomført et krafttak for å styrke undervisningstilbudet, og alle fengsler har nå undervisningstilbud. Og siden 2005 er budsjettet for undervisningstilbudet økt med 50 millioner kroner.

Å bekjempe kriminalitet handler om helhetlig tenkning. Det hjelper ikke å bare rope om høyere straffenivå, vi må også sørge for at innholdet i soningen er god og gir de innsatte bedre verktøy for å takle livet utenfor murene. Vi må ha straff som faktisk virker. Der har denne regjeringen gjort mye, og de neste fire årene skal vi gjøre enda mer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar