18. november 2009

Tilhører på bakerste benk

Jeg er fan av landsmøter, det er noe eget med stemninga som jeg liker utrolig godt. Det handler nok om følelsen av fellesskap, at alle i salen har noe til felles. Og i dag har jeg vært på landsmøte i Politiets Fellesforbund. Mye bra innlegg fra talerstolen, men jeg må i likhet med mange andre si at høydepunktet var den politiske debatten med Per Sandberg, Knut Storberget og Jan Bøhler. Og det var tydelig at i justispolitikken har FrP og Arbeiderpartiet noe forskjellig fokus.

Sandberg dro opp igjen debatten om UP, og sa på en finurlig måte at han ville legge ned både Uen og Pen i UP. For som han sa: "Det er misbruk av kompetanse i politiet å kjøre timesvis langs landeveien for å ta småkriminelle som meg som kjører litt for fort". Det ble ganske så stille i salen. Kanskje ikke så rart. Trafikksikkerhet tuller man nemlig ikke med. Og når vi samtidig vet at den mobil vinningskriminaliteten øker, er det helt bak mål å legge ned UP.

En av de store utfordringene i året som kommer er nettopp å bekjempe organisert kriminalitet. Dette er profesjonelle kriminelle som er en den av internasjonale nettverk. Det utfordrer tryggheten i samfunnet vårt, og det er kriminalitet som krever mye av politiet. Derfor kommer regjeringen til å legge frem en Stortingsmelding om organisert kriminalitet i 2010.

Det var uten tvil Jan Bøhler som fikk mest applaus og det var innlegget hans folk snakket om i gangene etterpå. Han snakket om behovet for nye målekriterier i politiet. I dag gjør politiet en viktig og omfattende jobb i forhold til forebygging, men politiet blir aldri målt på denne suksessen. Bøhler snakket om vold og trusler mot politiet, en tøff hverdag som mange politifolk kjenner på kroppen. Og det må være klinkende klart at vold mot politiet er et angrep på hele samfunnet.

Stemningen har vært utrolig god på årets landsmøte, og det har vært en fryd å være tilhører på bakerste benk. Nå går turen snart tilbake til Oslo for å være med på Advokatforeningens årsmiddag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar