25. november 2009

De tøffeste gutta slår ikke

Jeg har vokst opp i et trygt hjem og har aldri opplevd vold eller trusler. Dessverre er ikke alle kvinner like heldige som meg. En av fire kvinner verden over rammes av vold i familien. Ifølge tall fra Verdensbanken er faktisk risikoen for vold i nære relasjoner høyere enn for kreft hos unge kvinner. Likevel er vold mot kvinner fremdeles et skjult samfunnsproblem. Volden skjer innenfor husets fire vegger og det snakkes lite om det. På mange måter er denne volden dobbelt krenkende, nettopp fordi den skjer hjemme hos folk, et sted hvor man skal kunne forvente å være helt trygg.

Derfor er dagen i dag en viktig dag. I dag er det nemlig den Internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner, og den offisielle FN-dagen markerer i år sitt 10 års-jubileum. Flere steder i landet skal det være markeringer, og jeg håper at denne dagen kan være med på å skape mer oppmerksomhet om et utrolig alvorlig problem. Men kampen mot vold må gjøres hver eneste dag.

Den rødgrønne regjeringa tar heldigvis problemet på alvor, og gjennom handlingsplanen "Vendepunkt" skal 50 ulike tiltak settes igang. Mange av tiltakene er allerede gjennomført og i juni la Justisdepartementet frem en statusrapport for arbeidet.

Vold mot kvinner er et av de tydeligste bevisene på manglende likestilling, både ute i verden og her hjemme. Og vi kommer ikke utenom at gutter og menn også må ta ansvar, og ta avstand. Det er også noe av bakgrunnen for at FNs generalsekretær Ban Ki-moon i går lanserte et nettverk med mannlige ledere mot vold som en del av FN-kampanjen UNiTE. Og ekstra bra var det selvfølgelig fordi Knut Storberget er en av mennene som er med i nettverket. Og han uttalte i går: "Internasjonalt jobber man sammen for å bekjempe terror. Nå må vi ta tak i terroren som skjer på hjemmebane også".

Det er sterke ord, og jeg er glad for hans tydelige holdninger. Og i min verden er det sånn at de tøffeste gutta er de som ikke slår!

4 kommentarer:

  1. Anonym3:21 p.m.

    De tøffeste gutta ER de som ikke slår! Kjempebra skrevet. Stå på!

    SvarSlett
  2. Anonym1:51 a.m.

    En avsporing. Vi venter spent på din plan for Valdres. Har hørt så mye fint om hvor viktig det er med representanter. Får vi snart et inn legg i Valdres som viser hvilke områder du arbeider med for å fremme Valdres sine interesser. Jeg nevner i fleng, næringsutvikling, komuneøkonomi, befolkningsutvikling, skolepolitikk osv

    SvarSlett
  3. Takk, det er et viktig tema som får altfor lite oppmerksomhet!

    Avsporinger er tillatt på denne bloggen:)
    Lover å komme med et innlegg i Valdresen! Og tar gjerne imot innspill om hva du mener er viktig:)

    SvarSlett
  4. Anonym4:28 a.m.

    Det kan jo være så mangt du kan få innspill på i de forbindelse og kan jo ta litt om næringslivet:
    1. Frivillig revisjon for foretak med omsetning under 10 mill, ikke fritak men at brukeren, som kan være bank, liningsmyndigheter, kan bestemme om bedriften skal ha revisjon av regnskapet sitt.
    2. Oppbevaringsplikten kan reduseres fra 10 til fem år for regnskapsdokumentajsjon, sjekk med NARF.no om du trenger påfyll og informasjon om saken.
    3. Revisjon av skatteloven for å gjøre systemet lettere å etterleve, ellers så blir alle kriminelle til slutt.

    God helg

    SvarSlett