27. november 2009

Jomfrutalen

I går var det altså min tur. Første innlegg fra Stortingets talerstol, som mange betegner som landets viktigste talerstol. Skal ikke legge skjul på at det kriblet litt i magen, men jeg var mest nervøs for tiltale fra presidenten. Jeg er nok kanskje ikke den som er kjent for en utpreget parlamentarisk språkbruk. Men heldigvis bikket jeg ikke over:)

Og her kommer jomfrutalen:

Det finnes ingen frihet større enn følelsen av trygghet, sa Tage Erlander. Og det er i fellesskap at vi skaper trygghet og frihet.

For de elevene som ikke takler skolehverdagen, gir det mer trygghet når regjeringen tar frafallet i videregående opplæring på alvor og bevilger 53 millioner mot frafall. Alle skal med i skolen, og når flere fullfører gir vi også flere ungdommer reell valgfrihet i livet. Og fordi vi veit at flere og bedre lærere i skolen er så viktig, så styrkes kommuneøkonomien med 8 milliarder.

Budsjettet skal trygge arbeidsplasser, fordi arbeid til alle er viktig for enkeltmennesket, og fordi det er med å finansiere velferdsstaten. Finanskrisa har vist oss hvor viktig det er at vi har et sikkerhetsnett for de som må møte ledighet og usikkerhet. Men FrP kutter i sitt alternative budsjett over 8 milliarder i Folketrygdens utgifter, og etter alle bortforklaringer i debatten som ikke ga noe mening, kan ikke jeg skjønne noe annet enn at det betyr kutt i dagpenger, sykelønn og uføretrygd. Disse kuttene er et brutalt signal om at i FrP-samfunnet, så er du virkelig din egen lykkes smed.

For alle de som lever av landbruket, så er det nok en trygghet å vite at vi har en regjering som ikke vil si opp jordbruksavtalen over natta. Jeg hører FrP argumentere med at de vil slippe bøndene fri, men man kan lure på om det de egentlig vil er å slippe bønder i det hele tatt. For med et kutt på 6 milliard til landbruket, så vil nok ikke det var langt unna sannheten.

De rødgrønnes budsjett er et budsjett for mer trygghet, fordi det er et budsjett for å bekjempe og forebygge kriminalitet. Politiet styrkes med 1,3 milliarder kroner og neste år økes opptaket på politihøyskolen til rekordhøye 720 studenter. Det er en dobling av opptaket siden siste året med Bondevik II-regjering. Fordi vi veit at man ikke bare kan gi folk et lynkurs og en sheriff-stjerner til folk, vi er faktisk nødt til å utdanne fagfolk. Og når opposisjonen snakker om bemanningskrise i politiet har de ikke troverdighet. Det er de rødgrønne som har gjennomført tidenes politisatsning, fordi trygghet er en bærebjelke i samfunnet vårt.

Høyresida har gjort valgfrihet til sitt honnørord. De sier valgfrihet for enkeltindividet, men resultatet av deres politikk er ofte frihet for enkelte individer, nemlig de som har råd til å betale for seg. Og med forslag om milliarder i skattekutt, vil de som har mye få enda mer. Samtidig kuttes det i viktige velferdsordninger og sikkerhetsnett. Det skaper mindre trygghet for folk flest.

President, jeg gleder meg til å stemme for regjeringens budsjettforslag. Et budsjett hvor ingen departement får kutt og et budsjett som har mange vinnere. Det er fordi vi bruker de store pengene på de store oppgavene. Og gjennom et sterkt fellesskap sørger vi for trygghet og frihet.

1 kommentar:

  1. Så innlegget i videoarkivet på stortinget.no, og syns det var veldig bra :-)
    Godt med politikere som faktisk snakker så folk skjønner det, selv fra stortingets talerstol! :)

    SvarSlett