9. januar 2008

Pisk eller ikke?

Debatten har rast heftig om dagen, skal Arbeiderpartiets stortingspolitikere bli underlagt partipisken eller skal de få stemme etter sin egen overbevisning? Saken det handler om er endring av paragraf 93 i Grunnloven som bestemmer at Stortinget med 3/4 flertall kan vedta å overdra suverenitet på begrensede områder til internasjonale organisasjoner som Norge er medlem av. Partiledelsen ønsket å ta pisken i bruk for å sørge for at alle stortingsrepresentantene fra Arbeiderpartiet stemte for forslaget fra to profilerte Høyre-representanter og ja-folk.

For meg er det underlig at partiledelsen i det hele tatt har vurdert å bruke partipisken på stortingspolitikere som vil følge Soria Moria og sitt eget partiprogram. Det er merkelig at partiledelsen vurderte at det ville være riktig å piske Arbeiderpartiets stortingsfolk til å stemme for et høyreforslag. Og det er høyst unaturlig at partiledelsen ville bruke pisken for å unngå at valgløftene ble holdt.

Takhøyden i Arbeiderpartiet har vært høy når det gjelder EU-sak. Sosialdemokrater mot EU (SME) jobbet iherdig og prisverdig under forrige EU-kamp, og uten SME ville nok resultatet i folkeavstemmingen ha sett annerledes ut. Men det lover ikke godt når partiledelsen i AP vifter med pisken så fort et spørsmål om EU blir aktuelt. I dag er det gruppemøte i Arbeiderpartiet hvor saken skal bli diskutert, og ting tyder på at representantene blir stilt fritt under avstemmingen. La oss også håpe at alle de representantene som i 2005 sa til Nei til EU at de ville stemme mot en slik endring i Grunnloven, nå holder løftet sitt, reiser seg opp i stortingssalen og sier et høyt og tydelig nei!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar