17. januar 2008

"Som å be Paven utrede om Gud finnes"

Kampen mot EUs tjenestedirektiv har vært lang, men det var en stor seier da Nærings- og handelsdepartementet (NHD) bestemte seg for å utrede konsekvensene av det omstridte direktivet. Det var et av hovedkravene til AUF og sammen med krefter i fagbevegelsen og nei-sida har vi samlet inn underskrifter, delt ut informasjon, skrevet høringsbrev, demonstrert og skrevet utallige uttalelser.

Men gleden skulle vise seg å være kortvarig, dessverre.. I forrige uke ble det nemlig klart at det er FAFO som har fått oppdraget om å utrede konsekvensene i forhold til sosial dumping. Vi hadde nemlig håpet på en nøytral utredning, men den ser det ut til at vi må se langt etter. Hvis du lurer på hvorfor, skal du her få noen sitater som beviser at FAFO ikke akkurat er kritiske til EUs tjenestedirektiv:

"Hvis tjenestedirektivet blir vedtatt, vil vi ikke merke vesentlige endringer i Norge i det hele tatt."
- Jon Erik Dølvik, forskningssjef i FAFO til Nationon 16. februar 2006

"Tjenestedirektivet fører til at arbeidstakere fra andre EU-land kan jobbe for hjemlandets lønnsvilkår mens de er i Norge. Dette har ingenting med tjenestedirektivet å gjøre, men med den fire flyten av tjenester i det indre markedet. Tjenestedirektivet fører til at polske arbeidere ikke kan kreve norske lønns- og arbeidsvilkår i Norge. Dette er feil. Polske arbeidere har like stor eller liten rett til å kreve norsk lønn i Norge som nå."
- Debattinnlegg av Jon Erik Dølvik og Anne Matte Ødegård, FAFO i Dagsavisen
8. januar 2007

"Tjenestedirektivet er ikke en seier for markedsliberalismen, men en seier for demokratiet. Debatten om direktivet gir folkelig innflytelse på spørsmål som hittil har vært styrt av juristene."
- Hans Petter Graver i et debattinnlegg i Aftenposten 30. november 2006

Så mye for en nøytral gjennomgang av et direktiv som har skapt motstand i fagbevegelsen og venstresiden i norsk politikk. For å si det som Ungdomsalliansen mot Tjenestedirektivet sa det: "Det blir som å be Paven utrede om Gud finnes"
Det kan nok virke som om Nærings- og handelsministeren har bestemt for seg lenge siden, direktivet skal gjennomføres, koste hva det koste vil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar