6. mai 2010

Vold mot barn et alvorlig samfunnsproblem

Arbeid med vold mot barn og vold i nære relasjoner har vært et av de største satsingsområdene på justisfeltet for den rødgrønne regjeringa. Altfor lenge har det som skjer innenfor husets fire vegger vært tabubelagt. Og fremdeles er det et paradoks at den volden som skjer i det offentlige rom får enorm oppmerksomhet, til tross for at det er vold hjemme hos folk som er mest utbredt.

Heldigvis har vi greid å sette søkelyset på vold i nære relasjoner. Og de siste årene er det gjort mye i kampen mot vold og overgrep. Straffene er blitt strengere, vi har etablert Barnehus i alle helseregioner hvor barn som er utsatt for overgrep får et helhetlig tilbud og det er på plass familievoldskoordinatorer i alle politidistrikt med ansvar for vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep.

Men debatten om overgrep og vold mot barn den siste tiden viser at det er behov for ytterligere innsats. Og jeg er nå blitt saksordfører for en sak som handler om å skjerpe og klargjøre plikten til å avverge alvorlige forbrytelser. Vi har alle en plikt til å se barna rundt oss, og kontakte barnevern, politi eller øvrige hjelpeapparat hvis vi er bekymret for at et barn kan være utsatt for vold eller andre former for overgrep, samt omsorgssvikt. Og med lovforslaget holder det nå å mene at det er mest sannsynlig at det vil bli begått eller det pågår en straffbar hendelse.

Det er et samfunnsansvar å avdekke vold mot barn, og å hindre at barn utsettes for vold – og i ytterste konsekvens; at barn dør som følge av vold, mishandling eller omsorgssvikt. Som politikere har vi et ansvar for å vedta lover som styrker barns rettsvern og sikkerhet og sette igang tiltak som forebygger og hjelper barn. Og som medmennesker har vi alle et ansvar for å si ifra!

2 kommentarer:

  1. Anonym8:34 a.m.

    Hei Stine!

    Dette er et utrolig viktig tema. Synes at det er spennende at du har blitt saksordfører på et så viktig samfunnsproblem (som du sier). Det er utrolig mye som skjer innenfor husets fire vegger som er skjult. Barnevernet gjør en god jobb, men kan gjøre en enda bedre jobb. Samtidig som barnehager, helsesøstre, skoler, tannleger (de kan se mye pga at de ser halsen til barna under tannlegetimen) og andre offentlige instanser må huske at de har en meldeplikt til barnevernet. Det er disse instansene som ser samhandlingen mellom barn og foreldre ved bringe- og hentesituasjoner, og når barnet er redd f.eks. hos tannlege, lege og helsesøster. Det er som du sier Stine; det er et samfunnsansvar å avdekke vold og omsorgssvikt.

    Synes at det virkelig var på tide at dette blir tatt tak i. Media kan skrive mye rart og det er enkelte ting man skal ta med en klype salt, men jammen var det på tide at dette kom opp i media. Slik at det rører litt i oss nordmenn. Det er vårt ansvar!

    Anne Marte

    SvarSlett
  2. Hei Anne Marte!
    Tusen takk for hyggelig tilbakemelding.
    Jeg er helt enig med deg, det er på tide at medias søkelys rettes på de områdene hvor vi har virkelig store utfordringer. Og jeg mener at vold mot barn er et område hvor vi har gjort mye, men mye gjenstår! Og vi trenger alle gode krefter med på laget:)

    SvarSlett