20. april 2010

Verdt å vente på

Kronikk som sto på trykk i GD 12/4-2010

Hva kommer vår generasjon til å bli målt på? Hvilke spørsmål vil de som kommer etter oss å stille oss? Jeg er overbevist om at våre barn og barnebarn kommer til å spørre oss om hva vi gjorde for å stanse klimaendringene. Gjorde vi alt som sto i vår makt?

Snart står slaget om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Og det er mye som taler for å vente med å åpne områdene. Dette er gyteområde for verdens siste store bestand av torsk, og min fornuft tilsier at man ikke tuller med fødestuer. Dersom fisken forvaltes på en bærekraftig måte er det en evigvarende ressurs, som gir grunnlag for næringsvirksomhet og bosetting. Og det er ikke uten grunn at mange av fiskeriorganisasjonene sier nei til oljeboring. Da man sommeren 2008 skjøt med seismikk utenfor kysten av Lofoten og Vesterålen, ble fiskerne betalt for å holde seg unna fiskefeltene sine. Det kan neppe kalles sameksistens mellom fisk og olje.

Vi har i dag ikke teknologi som gjør det trygt å utvinne olje, og et uhell kan få katastrofale konsekvenser. I 2008 gikk Statens Forurensingstilsyn ut og var bekymret for det økende antall ulykker på norsk sokkel. Og dagens oljevernutstyr fungerer dårlig under værforhold som kulde, bølger og mørketid. Tør vi virkelig å ta sjansen?

Oljeindustrien har aldri fått et nei fra norske politikere, det kan man lett bli bortskjemt av. Og noen ganger er det på sin plass å sette ned foten. Petroleumssektoren har doblet sine utslipp siden 1990, og mer aktivitet i nye områder betyr mer utslipp. Det vil være å gå baklengs inn i fremtida å åpne for oljeboring i Lofoten og Vesterålen. I hvert fall hvis man mener alvor med å bekjempe klimaendringene.

Denne uka blir det faglige grunnlaget for den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet lagt fram i en ny rapport. Men det er lite trolig at den gir grønt lys for at oljeboring i nord er trygt. Fra før at Statens Forurensningstilsyn, Direktoratet for naturforvaltning, Norsk Polarinstitutt og Havforskningsinstituttet alle gått mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Så er det noen som liker å hevde at Norge har verdenes reneste olje, og hvis vi produserer mer vil det erstatte skitten kullkraft i Europa. Det er i beste fall naivt. Det finnes ingen garantier for at oljeutvinning i ny områder utenfor norskekysten vil føre til nedleggelse av kullkraftverk ute i Europa. Aller mest sannsynlig vil oljeutvinningen komme i tillegg og utslippene vil øke.

Har vi virkelig samvittighet til å bidra ytterligere til klimaendringene? Vi vet at det er de fattigste som blir rammet hardest, og vi vet at de som kommer etter oss vil merke klimaendringene mer enn oss. Derfor er også spørsmålet om oljeboring i nord, også et spørsmål om solidaritet. Og i solidaritet med de fattige og generasjonene etter oss, må vi ta den riktige avgjørelsen. Så la oss spare beslutningen om oljeboring i nord til generasjonene etter oss. For alt vi vet har de teknologien vi ikke har i dag. Tålmodighet er en dyd. Selv om jeg på de aller fleste områdene i livet er en svært utålmodig sjel, kan jeg i denne saken smøre meg med en god dose tålmodighet.

Steinalderen tok ikke slutt fordi vi gikk tom for stein, men fordi vi fant på noe bedre. Og nå er det på tide at vi tar skrittet over fra oljealderen og inn i fornybaralderen. La oss bruke de kloke hodene og mer ressurser på å gjøre Norge til en grønn energinasjon. Bare på den måten kan vi fortelle våre barn og barnebarn at vi virkelig gjorde alt som sto i vår makt, og at det var vi som skapte et grønt eventyr.

2 kommentarer:

  1. Jeg tror våre barn kommer til å spørre oss om hvorfor vi ikke klarte å ta vare på hva "de som byde landet" klarte å bygge for oss.

    Hvorfor vi ikke klarer å ta vare på museer, kirker, skolebygg, veier, jernbane osv.

    De som bygget dette var langt fattigere enn oss og hadde mindre å bygge for. Likevel klarer ikke vi i oljegenerasjonen en gang å vedlikeholde det. Denne regningen dytter vi foran oss og gir til de som kommer etter oljen.

    Jeg tror de lurer på hvorfor det, jeg.

    SvarSlett
  2. Enig med deg i det! Jeg tror våre barn kommer til å spørre oss om mange ting:)

    Poenget mitt er at dersom vi ikke gjør noe med klimakrisa nå, vil det være umulig for generasjonene som kommer etter oss å rydde opp. Derfor mener hvertfall jeg at vi må ta ansvar nå, for dersom vi ikke gjør det kommer det til å ramme de som kommer etter oss.

    SvarSlett