11. mai 2010

Stopp belønningen av Israels menneskerettighetsbrudd!

Mandag ble Israel ønsket velkommen til OECD med åpne armer, og også Norge som tidligere har uttalt seg svært kritisk, stemte for israelsk medlemskap. Det er rett og slett skuffende! En okkupasjonsmakt belønnes og ønskes inn det gode selskap. Netanyahu sa det ganske så godt til Haaretz tidligere i uka.

"Joining the OECD is like receiving a university degree. Just as it is significant to have a degree from the Technion, for example, when entering the job market, entering the OECD will open doors and provide access to many fields. It's a seal of approval."

Norge har altså bidratt til å stemple Israel som "godkjent", og for meg virker det riv ruskende galt. Israel er en okkupasjonsmakt som konsekvent ikke bryr seg om folkeretten, menneskerettigheter eller kritikk fra det internasjonale samfunnet. Det kan nesten virke som om det skal lønne seg å være et land som okkuperer et folk og ikke bryr seg om internasjonale spilleregler...

Jeg er ikke prinsippielt imot at Israel skal få bli medlem av OECD. Men nå hadde verdenssamfunnet en unik mulighet til å bruke medlemsskapsdebatten til å legge et press på Israel. Vi kunne krevd at Israel må stanse de ulovlige bosettingene, vi kunne krevd at de løftet blokkaden av Gaza og vi kunne krevd en rettferdig behandling av minoritetene i Israel. Etter min mening er dette virkelig ikke urimlige krav å stille, det skulle faktisk bare mangle!

Men Norge valgte altså å stemme for medlemskap og vi har kastet en unik mulighet rett ut av vinduet. Riktignok fremmet Norge forslag om Israel kun skal gjelde 67-grensene, men ikke en gang dette forslaget fikk gjennomslag.

I Norges innlegg på OECD-møtet ble dette uttalt: "Norway welcomes the many and positive commitments that Israel has made throughout the OECD accession process." Å joda, Israel har forpliktet seg i forhold til korrupsjon. Og det er sikkert både vel og bra. Men for de mange palestinerne som opplever undertrykking og okkupasjon hver eneste dag, er dette milevis unna et fremskritt! Det oppfattes nok heller tvert imot som at Israels politikk blir legitimert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar