17. februar 2009

Barn og oljeindustrien trenger grensesetting!

Jeg er ikke så glad i bortskjemte unger. De får det alltid som de vil og hvis de får et nei, så maser de til de får et ja, gjerne med begrunnelse om at alle andre får lov. Akkurat slik er oljeindustrien i Norge. De har aldri fått et nei fra Stortinget, de har fått lete etter olje og gass akkurat der de vil og dagens regjering har rekord i utdelelse av nye områder. Problemet er at oljeindustrien ikke er små barn, men en mektig industri med kontakter i byråkrati og et enormt lobbyapparat.

StatoilHydro melder i dag om at de finner for lite olje og Helge Lund sier at de har det høyeste leteprogrammet noensinne. Det til tross for at de i går sendte ut pressemelding hvor de skryter av økt produksjon i forhold til 2007. Mye vil altså ha mer!

Petroleumssektoren har nesten doblet sine klimagassutslipp siden 1990, og nå presser oljeindustrien på for å åpne Lofoten og Barentshavet. Et av våre mest sårbare havområder og er oppvekstområde for flere av våre viktigste kommersielle fiskeslag. Når næringa selv sier at man kan utvinne områdene men nullutslipp, er det like troverdig som en 14-åringer som sier at alle andre får lov til dra på hjemme-alene-fest.

Problemet er jo egentlig ikke de bortskjemte ungene, problemet er de ansvarlige som ikke setter grenser. På samme måten er det i forhold til oljeindustrien, de trenger politikere som setter ned foten, som sier at nok er nok.

Klimaet vårt trenger modige politikere som setter grenser for en stadig mer storkrevende industri. De fattige som blir rammet hardest av klimaendringene trenger sårt at verdens rikeste land setter solidariteten i høysete. Og fremtidige generasjoner er avhengige av at vår generasjon ikke ødelegger jorda de skal overta etter oss.

Jeg har et inderlig håp om at delegatene på landsmøtet i Arbeiderpartiet skal være disse menneskene!

8 kommentarer:

  1. Anonym8:30 a.m.

    Jeg er så utrolig, sinnssykt enig med deg, Stine!

    SvarSlett
  2. Hm. Håper det samme som deg, men jeg tror mange i AP er litt for glade i en "fri" foreldrerolle uten grensesetting.
    Barnet har demed forstått at dersom man gjør noe først og sier unnskyld etterpå, går det fint. Tilgivelse er lettere å oppnå enn tillatelse :)

    SvarSlett
  3. Så enig, så enig.

    SvarSlett
  4. Jeg er helt enig med deg Stine! Det er politikere som tør å sette grenser som trengs. Problemet er at dette langt på vei ikke har skjedd enda. De fleste av oss som er opptatt av miljøet krysset fingrene da den rødgrønne regjeringen la fram frovaltningsplanen for Barentshavet i 2006 i håp om at man skulle få på plass varig vern av de mest sårbare områdene. Dette skjedde altså ikke, og det kommer en ny runde på dette i 2010 når planen skal revideres.

    Det er veldig bra at det finnes krefter i AP som vil ha en bedre miljøpolitikk, men det hjelper lite når det hele veien er AP som er sinka i regjeringen. SV har den samme rollen som "miljøvaktbikkje" nå som da vi(V) var i regjering sist. Det er urovekkende at AP i det nye programforlaget sitt ikke tar til orde for vern av de mest sårbare områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Det bare å håpe på at SV klarer å stille AP til veggs i dette viktige spørsmålet-det er faktisk AP som har mye av skylda for denne hjemme-alene festen.

    I budsjett etter budsjett har den rødgrønne regjeringen satset tungt på oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. For inneværende år er bevilgningen til seismikk økt med 60 millioner kroner til totalt 200 millioner kroner. Denne økningen ble mottatt med stor begeistring av Oljeindustriens Landsforening. I sterk kontrast til dette står mangelfulle bevilgninger til å kartlegge havmiljøet i nord. Med dagens tempo vil det ikke være mulig å fullføre dette arbeidet før forvaltningsplanen skal opp til ny vurdering i 2010.

    Venstre vil innføre varige petroleumsfrie soner i havområdet utenfor Lofoten og Vesterålen. Venstre kan ikke sitte i en regjering som administerer en olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen, det er faktisk et ultimatum for oss (det eneste vi har) når vi evt. går inn i en ny borgerlig regjering. Jeg håper at SV er like knallharde på dette mot AP. Håper du vil ta denne debatten kamerat Håheim. Jeg er spent på å høre hva du vil gjøre for bidra til å trekke AP i mer miljøvennlig retning.

    SvarSlett
  5. Hvis de sier at de kan utvinne med nullutslipp så synes jeg vi bør høre på hva de har å si.
    så får man få lov til å bore i lofoten og barentshavet når man har funnet en teknologi som gjør det mulig å gjøre dette på en mer miljøvennlig måte.

    Ellers er det jo et paradoks at de pengene som mest sannsynlig skal brukes til å redde noe av isen på nordpolen når vi alle er akk så mye eldre er hentet fra noe som var med på å smelte isen i første omgang...

    men det er jo også fint at vi kan finne områder vi kan tjene litt flere gryn og grunker på, slik at vi kan bruke litt penger på kultur her i landet...
    Regjeringens kulturpolitikk har jo ikke akkurat vært det meste revolusjonerende vi har sett. og jeg håper inderlig vi finner en minister ved en senere anledning som er mer interessert i å øke kompetansen på kulturtekniske felt i Norge, istedet for å kun reise på premierer og kaste glans
    Det er tross alt kreativt- og teknologisk personell som gjør mye av det vi ser på kulturfronten i Norge mulig.

    (sånn, så fikk jeg lagt inn litt om kultur også :P )

    SvarSlett
  6. Anonym8:37 a.m.

    Problemet er at StatoilHydro har en etterfylling i porteføljen sin på 27%.

    Ingen i Arbeiderpartiet kommer til å si nei til nye leteboringer, arbeidsplasser kan gå tapt.

    SV ville heller ikke sagt nei, dersom de var så store at de kunne stilles ansvarlige.

    SvarSlett
  7. Anonym7:35 a.m.

    Stine, du må svare på kommentarene våre!

    SvarSlett
  8. Til Christoffer: Jeg er egentlig helt enig med deg i det du skriver og er egentlig glad for at det finnes små partier som kan sette krav til miljøpolitikken og andre partier:)
    Bra at Venstre ikke vil gå i regjering med H og Frp (det er jo det kravet egentlig betyr), og ikke bare på grunn av miljø, men mange andre politikkområder.

    Jeg lover at jeg skal ta kampen internt i eget parti. Første slaget står på landsmøtet, men uansett utslag skal det mye tilfor at AP går inn for oljeboring i nord nå. Hvis vi får et "vente-og-se-vedtak" er det viktig at vi får pushet på for mer bevilgninger til MAREANO, slik at vi faktisk får fullført konsekvensutredningen skikkelig.

    Så er det klart at Arbeiderpartiet må ta hensyn til arbeidsplasser og utvikling i nord. Men jeg mener at utvikling ikke er synonymt med petrouleumsutvinning, heller tvert imot.

    Et nei til oljeindustrien må også utfordre oss politikere til å satse mer på miljøvennlige energikilder og ikke minst forskning, slik at vi kan ha noe annet å leve av i fremtida.

    Håper det var svar nok! Lover at jeg skal gjøre alt i min makt. Forøvrig artig at vi er enige i en sak her, Christoffer:)

    SvarSlett