18. februar 2011

Action speaks louder than words

Det kan virke som om høyresiden har gått på et avansert kommunikasjonskurs med tittelen ”Hvordan snakke om alt vi ikke mener”. På mange måter ligner de litt på ulven i eventyret om Rødhette. Kler seg ut og lurer folk. De snakker ikke lenger om å sette bestemor ut på anbud, de skal bare slippe henne fri og gi henne en etterlengtet valgfrihet. De snakker ikke lenger om at arbeidere skal få færre rettigheter, men at de skal få mer fleksibilitet.

Snakk om drømmer i det blå! I går sprakk nyheten om Ammerudlunden sykehjem i FrP og Høyre-styrte Oslo. Her jobber ansatte 84 timers arbeidsuke og sover i bomberom i kjelleren. Sykehjemmet bryter arbeidsmiljøloven på en rekke punkter, og det spilles nærmest russisk rullett med pasientsikkerheten.

I sin blogg, skryter Erna Solberg uhemmet av sykehjemmet som hun beskriver som en solskinnshistorie. Hun skriver også ”i tillegg får de mer igjen for ressursene enn andre sykehjem, slik at vi frigjør midler til å bygge flere sykehjemsplasser”. "Mer igjen for pengene" er blitt høyresidas slagord. Men det de glemmer å fortelle er at pengene som spares på grunn av en brutal utnytting av ansatte, går rett i lomma på private firmaer. Adecco Helse, som blant annet driver Ammerudlunden sykehjem, har de siste fire årene tjent 100 millioner kroner! Gjennom privatisering og konkurranseutsetting går penger rett fra ansattes lommer og over i kommersielle selskaper. Og det er vanlige folk og besteforeldrene våre som blir taperne.

Men det stopper ikke her, høyresida vil ha mer av det samme. I dag arrangerer Høyre en kommunalkomferanse, hvor NHO Service skal holde innledning om hvordan man kan privatisere og konkurranseutsette enda mer. Her skal ordførerkandidater for Høyre skoleres i hvordan man kan kutte mer i offentlige velferdstilbud og sørge for at private tjener penger på de ansattes og innbyggernes bekostning. Det er bare å ønske lykke til med spennende debatter om 80-timers arbeidsuke, ubetalt overtid og sovesaler i bomberom. Og hvis konferansen er vellykket hører vi sikkert champagneglassene klirre utover i nattetimene.

Høyresidas utstillingsvindu i Oslo har ikke bare fått seg noen skraper, det er fullstendig knust. De har kanskje sluttet å snakke om privatisering, konkurranseutsetting og skattelettelser, men de viser hva de står for i praksis handling. Action speaks louder than words!

Tenk på det når du slipper stemmeseddelen ned i urna ved høstens valg.

4 kommentarer:

  1. Hei du.
    Høyresiden har ALDRI snakket om å sette bestemor på anbud slik du hevder.
    Det er det venstresiden som har gjort.
    Venstresiden har ALDRI snakket om å sette barna ut på anbud. Likevel har de brukt private barnehager veldig aktivt.

    Er det slik at venstresiden er mer glad i bestemor enn våre barn ?

    Jeg syns det er supert at serviceinstitusjoner blir satt i kritisk lys.
    Men, å bruke enkelteksempler for å beskrive et system - det tror jeg faktisk ikke selv du skjønner rekkevidden av selv.
    Jeg mener - skal vi se om det er noen offentlige sykehjem som er kritikkverdige ?
    Og - i såfall - er du da like ivrig til å svinge øksa over det offentlige som eier ?

    Eller har du dobbeltmoral ?

    SvarSlett
  2. Anonym2:44 a.m.

    Nå er heller ikke AP verdensmestere i å si hva de står for.

    Dere snakker ikke om at dere ønsker å lagre kontinuerlig bevegelsesmønstre til alle i befolkningen med smartelefoner, dere sier at dere skal styrke politiets virkemiddler mot terror. Dere snakker ikke om at dere ønsker å presse på befolkningen en skyhøy overvåkningsregning, eten gjennom økte telefonavgifter eller skattepenger, dere snakker om at man må forhindre pedofile overgripere på nettet.

    Du kan si hva du vil. Høyre-siden prøver ihvertfall ikke å skremme velgerne til å være enig med dem.
    Hilsen tidligere AP-mann.

    SvarSlett
  3. Enkelteksempel er det neppe snakk om. I går innrømmet Adecco Helse at det er ulovlig drift ved alle deres sykehjem. Så innrømmer også jeg at det offentlige har forbedringspotensiale, og at det også finnes eksempler på at det offentlige ikke er godt nok. Men det er noen prinsipielle forskjeller. Når Adecco Helse sparer penger, kommer ikke det de eldre til gode, det går rett i lomma på private, kommersielle selskaper. Og den andre er best beskrevet av Siv Jensen selv da hun besøkte samme sykehjemmet for en tid tilbake, hun fraskrev seg alt ansvaret fordi dette var et privat sykehjem og ikke eid av kommunen..

    @Anonym: interessant at det ser ut som om det er Høyre som blir med å sikrer flertall for DLD...

    SvarSlett
  4. Joa - og når private barnehager går med overskudd så går det i lomma til eieren.
    Likevel er dere for det og baserer full barnehagedekning på dette.

    At det fins en uærlig aktør betyr ikke at systemet ikke virker. Akkurat som med barnehager. Man må bare sette politiet på dem og ha strenge straffer for overtredelser.

    Hvordan staten skal klare full dekning for eldre på pleiehjem uten bruk av de private må du nesten forklare. Det var i alle fall utenkelig når det om barnehager.
    Jeg skjønner ikke forskjellen på å sette barnet eller bestemor på anbud.
    Dette kan kanskje du forklare, Håheim ?

    SvarSlett