27. november 2009

Jomfrutalen

I går var det altså min tur. Første innlegg fra Stortingets talerstol, som mange betegner som landets viktigste talerstol. Skal ikke legge skjul på at det kriblet litt i magen, men jeg var mest nervøs for tiltale fra presidenten. Jeg er nok kanskje ikke den som er kjent for en utpreget parlamentarisk språkbruk. Men heldigvis bikket jeg ikke over:)

Og her kommer jomfrutalen:

Det finnes ingen frihet større enn følelsen av trygghet, sa Tage Erlander. Og det er i fellesskap at vi skaper trygghet og frihet.

For de elevene som ikke takler skolehverdagen, gir det mer trygghet når regjeringen tar frafallet i videregående opplæring på alvor og bevilger 53 millioner mot frafall. Alle skal med i skolen, og når flere fullfører gir vi også flere ungdommer reell valgfrihet i livet. Og fordi vi veit at flere og bedre lærere i skolen er så viktig, så styrkes kommuneøkonomien med 8 milliarder.

Budsjettet skal trygge arbeidsplasser, fordi arbeid til alle er viktig for enkeltmennesket, og fordi det er med å finansiere velferdsstaten. Finanskrisa har vist oss hvor viktig det er at vi har et sikkerhetsnett for de som må møte ledighet og usikkerhet. Men FrP kutter i sitt alternative budsjett over 8 milliarder i Folketrygdens utgifter, og etter alle bortforklaringer i debatten som ikke ga noe mening, kan ikke jeg skjønne noe annet enn at det betyr kutt i dagpenger, sykelønn og uføretrygd. Disse kuttene er et brutalt signal om at i FrP-samfunnet, så er du virkelig din egen lykkes smed.

For alle de som lever av landbruket, så er det nok en trygghet å vite at vi har en regjering som ikke vil si opp jordbruksavtalen over natta. Jeg hører FrP argumentere med at de vil slippe bøndene fri, men man kan lure på om det de egentlig vil er å slippe bønder i det hele tatt. For med et kutt på 6 milliard til landbruket, så vil nok ikke det var langt unna sannheten.

De rødgrønnes budsjett er et budsjett for mer trygghet, fordi det er et budsjett for å bekjempe og forebygge kriminalitet. Politiet styrkes med 1,3 milliarder kroner og neste år økes opptaket på politihøyskolen til rekordhøye 720 studenter. Det er en dobling av opptaket siden siste året med Bondevik II-regjering. Fordi vi veit at man ikke bare kan gi folk et lynkurs og en sheriff-stjerner til folk, vi er faktisk nødt til å utdanne fagfolk. Og når opposisjonen snakker om bemanningskrise i politiet har de ikke troverdighet. Det er de rødgrønne som har gjennomført tidenes politisatsning, fordi trygghet er en bærebjelke i samfunnet vårt.

Høyresida har gjort valgfrihet til sitt honnørord. De sier valgfrihet for enkeltindividet, men resultatet av deres politikk er ofte frihet for enkelte individer, nemlig de som har råd til å betale for seg. Og med forslag om milliarder i skattekutt, vil de som har mye få enda mer. Samtidig kuttes det i viktige velferdsordninger og sikkerhetsnett. Det skaper mindre trygghet for folk flest.

President, jeg gleder meg til å stemme for regjeringens budsjettforslag. Et budsjett hvor ingen departement får kutt og et budsjett som har mange vinnere. Det er fordi vi bruker de store pengene på de store oppgavene. Og gjennom et sterkt fellesskap sørger vi for trygghet og frihet.

25. november 2009

De tøffeste gutta slår ikke

Jeg har vokst opp i et trygt hjem og har aldri opplevd vold eller trusler. Dessverre er ikke alle kvinner like heldige som meg. En av fire kvinner verden over rammes av vold i familien. Ifølge tall fra Verdensbanken er faktisk risikoen for vold i nære relasjoner høyere enn for kreft hos unge kvinner. Likevel er vold mot kvinner fremdeles et skjult samfunnsproblem. Volden skjer innenfor husets fire vegger og det snakkes lite om det. På mange måter er denne volden dobbelt krenkende, nettopp fordi den skjer hjemme hos folk, et sted hvor man skal kunne forvente å være helt trygg.

Derfor er dagen i dag en viktig dag. I dag er det nemlig den Internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner, og den offisielle FN-dagen markerer i år sitt 10 års-jubileum. Flere steder i landet skal det være markeringer, og jeg håper at denne dagen kan være med på å skape mer oppmerksomhet om et utrolig alvorlig problem. Men kampen mot vold må gjøres hver eneste dag.

Den rødgrønne regjeringa tar heldigvis problemet på alvor, og gjennom handlingsplanen "Vendepunkt" skal 50 ulike tiltak settes igang. Mange av tiltakene er allerede gjennomført og i juni la Justisdepartementet frem en statusrapport for arbeidet.

Vold mot kvinner er et av de tydeligste bevisene på manglende likestilling, både ute i verden og her hjemme. Og vi kommer ikke utenom at gutter og menn også må ta ansvar, og ta avstand. Det er også noe av bakgrunnen for at FNs generalsekretær Ban Ki-moon i går lanserte et nettverk med mannlige ledere mot vold som en del av FN-kampanjen UNiTE. Og ekstra bra var det selvfølgelig fordi Knut Storberget er en av mennene som er med i nettverket. Og han uttalte i går: "Internasjonalt jobber man sammen for å bekjempe terror. Nå må vi ta tak i terroren som skjer på hjemmebane også".

Det er sterke ord, og jeg er glad for hans tydelige holdninger. Og i min verden er det sånn at de tøffeste gutta er de som ikke slår!

24. november 2009

Legebesøk med Waschera

Ingen dager er like, og heller ikke denne. Forrige uke ringte nemlig HIV Norge og lurte på om jeg kunne stille opp å ta en HIV-test i forbindelse med verdens AIDS-dag 1. desember. Og i dag har jeg vært hos legen sammen med gutta fra Waschera, Torbjørn Røe Isaksen og Gina Barstad.

Man kan jo kanskje spørre seg hvorfor i all verden jeg stiller opp, det spørsmålet stilte jeg meg selv når jeg satt i stolen med en nål i armen og et kamera opp i ansiktet. Men det handler om at hiv/aids er tabubelagt og har enormt mye fordommer knyttet til seg. Derfor er det viktig å spre kunnskap og bekjempe fordommer, og jeg håper at jeg kan bidra med noe.

Kunnskap om hiv/aids er skremmende lav blant ungdom, og vi i Norge er dårligst i Europa til å bruke kondom. Ikke akkurat en pallplassering å være stolt av, og en skremmende kombinasjon. Og i fjor var det rekordmange nordmenn som ble smittet. Vi har med andre ord en jobb å gjøre, og det viktigste vi kan gjøre, er å bruke kondom!

Mens jeg venter på testsvarene, trøstespiser jeg smågodt, leser merknader til justisbudsjettet og nynner med til lyden av P3. Det er en god kombinasjon det:)

18. november 2009

Tilhører på bakerste benk

Jeg er fan av landsmøter, det er noe eget med stemninga som jeg liker utrolig godt. Det handler nok om følelsen av fellesskap, at alle i salen har noe til felles. Og i dag har jeg vært på landsmøte i Politiets Fellesforbund. Mye bra innlegg fra talerstolen, men jeg må i likhet med mange andre si at høydepunktet var den politiske debatten med Per Sandberg, Knut Storberget og Jan Bøhler. Og det var tydelig at i justispolitikken har FrP og Arbeiderpartiet noe forskjellig fokus.

Sandberg dro opp igjen debatten om UP, og sa på en finurlig måte at han ville legge ned både Uen og Pen i UP. For som han sa: "Det er misbruk av kompetanse i politiet å kjøre timesvis langs landeveien for å ta småkriminelle som meg som kjører litt for fort". Det ble ganske så stille i salen. Kanskje ikke så rart. Trafikksikkerhet tuller man nemlig ikke med. Og når vi samtidig vet at den mobil vinningskriminaliteten øker, er det helt bak mål å legge ned UP.

En av de store utfordringene i året som kommer er nettopp å bekjempe organisert kriminalitet. Dette er profesjonelle kriminelle som er en den av internasjonale nettverk. Det utfordrer tryggheten i samfunnet vårt, og det er kriminalitet som krever mye av politiet. Derfor kommer regjeringen til å legge frem en Stortingsmelding om organisert kriminalitet i 2010.

Det var uten tvil Jan Bøhler som fikk mest applaus og det var innlegget hans folk snakket om i gangene etterpå. Han snakket om behovet for nye målekriterier i politiet. I dag gjør politiet en viktig og omfattende jobb i forhold til forebygging, men politiet blir aldri målt på denne suksessen. Bøhler snakket om vold og trusler mot politiet, en tøff hverdag som mange politifolk kjenner på kroppen. Og det må være klinkende klart at vold mot politiet er et angrep på hele samfunnet.

Stemningen har vært utrolig god på årets landsmøte, og det har vært en fryd å være tilhører på bakerste benk. Nå går turen snart tilbake til Oslo for å være med på Advokatforeningens årsmiddag.

17. november 2009

Falskt frieri

Mye kan nok sies om FrPs alternative statsbudsjett, men jeg skal velge å fatte meg i korthet. Siv Jensen valgte å fri til kvinnene på FrPs landsmøte tidligere i år. Mange av oss påpekte at det var et falskt frieri, og jommen fikk vi ikke rett!

I budsjettforslaget står det nemlig:
"Fremskrittspartiet er av den oppfatning at det er en for sterk vektlegging på tiltak for å fremme likestilling (...) Fremskrittspartiet finner det derfor ikke nødvendig å bruke store summer på likestillingsprosjekter i regi av det offentlige."

13. november 2009

Straff som virker

Beklager en laber bloggoppdatering, men livet på Stortinget er hektisk. Særlig når du er helt ny, ukjent i gangene og med systemet. Og til tross for at hverdagen kan være noe forvirrende, så trives jeg utrolig godt med livet på Løvebakken.

Jeg har havnet i Justiskomiteen, og det er ingen hemmelighet at læringskurven er bratt. For justisfeltet er omfattende og spennende. Jeg er en av de mange som har vært imponert over justissatningen. Her er det bare å vise til Arne Johannessen sin uttalelse:
"Han har levert mer i denne perioden enn jeg har opplevd at noe annen justisminister har gjort. Rekordopptak på Politihøgskolen, en DNA-reform som det også fulgte penger med, utstyr, nye våpen og ikke minst nye fengselsplasser som nesten har fjernet soningskøen. Også nødnettet fikk penger først når Storberget kom."


Denne regjeringen har fjernet soningskøene, nå skal vi fjerne køene ut av fengselet. For et av de viktigste tiltakene for et tryggere samfunn er nemlig å hindre at domfelte havner tilbake i fengselet igjen. Derfor innfører regjeringen nå tilbakeføringsgarantien for å lette overgangen fra fengsel tilbake til samfunnet. I 2010 skal 25 nye stillinger på plass for å følge opp de løslatte bedre enn i dag.

Mange av de innsatte i norske fengsler har sammensatte problemer, og vi må derfor sette igang flere tiltak. Vi veit at rus i fengslene er en stor utfordring, godt over halvparten av de innsatte har et rusproblem. Skal disse menneskene få en bedre mulighet til å takle livet utenfor murene, er det helt nødvendig at de får hjelp mot avhengigheten. Derfor etablerer regjeringen nye rusmestringsenheter ved Halden og Hustad fengsel. I 2010 vil det være 11 rusmestringsenheter i Norge, mot bare to i 2006.

Fire av ti innsatte har ikke fullført videregående opplæring, og svært få har høyere utdanning. Det er blitt gjennomført et krafttak for å styrke undervisningstilbudet, og alle fengsler har nå undervisningstilbud. Og siden 2005 er budsjettet for undervisningstilbudet økt med 50 millioner kroner.

Å bekjempe kriminalitet handler om helhetlig tenkning. Det hjelper ikke å bare rope om høyere straffenivå, vi må også sørge for at innholdet i soningen er god og gir de innsatte bedre verktøy for å takle livet utenfor murene. Vi må ha straff som faktisk virker. Der har denne regjeringen gjort mye, og de neste fire årene skal vi gjøre enda mer.